Pěstování Exotických rostlin

Thursday, December 08, 2005

Zeminy 3

Perlit Je vynikající přísadou do sléhavých směsí zemin, protože je lehký, dobře přijímá vodu i živiny. Je to andezit expandovaný při vysokých teplotách. Používáme ho nejen jako kypřící přísadu, ale i jako množárenský substrát. Polystyrén Granulovaný nebo drcený přidáváme k zeminám, které výrazně vylehčuje. Nepřijímá vodu, ani živiny. Nejčastěji ho přidáváme k substrátům pro orchideje.

Keramzit Je to expandovaná cihlářská hlína, která dobře provzdušňuje sléhavé substráty. Vhodná je i k hydroponickému pěstování rostlin a ke krytí substrátů na povrchu (obzvlášť v sesazených miskách se sukulenty působí velmi pěkně a přirozeně). Orchideje, které jsou zvlášť citlivé na přemokření substrátu a špatně koření (např. Phalaenopsis), lze pěstovat ve směsi keramzitu s drceným polystyrénem a na kousky nastříhaným molitanem; živiny v tomto případě dodáváme pomocí hydroponických hnojiv.

Trouch Získáváme jej z dutin vyhnívajících kmenů a je rovněž vynikající přísadou do směsí pro některé druhy, zvláště epifytické. Rostliny můžeme pěstovat i ve směsích, v nichž trouch a trouchnivějící kusy dřeva převládají (některé bromélie, Episcia, Bertolonia apod.).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home