Pěstování Exotických rostlin

Monday, December 05, 2005

Zemiony 2

Antuka Je to prosátá, prachu a větších kusů zbavená drcená cihla, která se hodí pro vylehčování sléhavých zemin. Mnoho kaktusářů používá antuku s malým průměrem drobtů jako univerzální substrát (zálivka hydroponickými hnojivy).

Rašeliník Používáme ho živý, sušený a trhaný. V živém rašeliníku pěstujeme některé citlivé hmyzožravé rostliny, např. Dionaea, Drosera apod., obkládáme jím květináče a kryjeme jím povrch substrátu u rostlin, u nichž je nutná stálá vysoká vzdušná vlhkost. Můžeme v něm také zako-řeňovat řízky, např. listové řízky již zmíněné Dionaea muscipula nebo i druhů rodu Streptocarpus. Velmi dobře drží vodu a je téměř sterilní, neboť je baktericidní a fungicidní. Suchý rozcupovaný nebo drcený rašeliník přidáváme k směsím pro epifyty, orchideje, bromélie a některá anturia.

Dřevné uhlí Jako kostky nebo drcené na malé kousky se přidává zvláště do epifytických směsí, kde zabraňuje přemáčení substrátu. Působí i dezinfekčně, takže se hodí k zaprašování ran, např. při řízkování. Některá velmi citlivá semena můžeme do vrstvičky drceného dřevného uhlí i vysévat.

Kořeny kapradin Používáme jak dovážené kořeny druhu Osmunda re-galis, tak domácího druhu Polypodium vulgare, stejně jako kmínky stromovitých kapradin jako přísadu k substrátům pro citlivé, epifyticky rostoucí druhy orchidejí, bromélií, pepřinců, Dischidia a Aeschynanthus, které nesnášejí přemáčení bálu. Velmi pomalu se rozkládají a trvanlivost můžeme počítat nejméně na 5—7 let.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home