Pěstování Exotických rostlin

Wednesday, November 30, 2005

Zeminy

Hnojovka Vzniká tlením a kompostováním hovězího hnoje. Je tmavá, polotěžká, velmi bohatá humusem (20—30 %). Používá se jako hnojivá přísada do směsí zemin.
Listovka Tuto zeminu získáváme kompostováním opadaného listí. Je jen poměrně málo výživná, zato je kyprá, s dobrou jímavostí vody. Nejkvalitnější je z bukových listů. Používá se v různém stadiu rozkladu. Pro epify-ty téměř nerozložená; pro orchideje, kapradiny, bromélie, begónie, kalá-teje, gloxínie apod. mladá, se zbytky zachovalých listů; starší, tmavá, beztvará a sléhavá pro ostatní rostliny. Je základní součástí téměř všech směsí používaných v květinářství.
Jehličnatka Lehká, kyprá, vzdušná a kyselá borová nebo smrková hra-banka (vrstva pod čerstvě spadaným, ještě nerozloženým jehličím) se hodí téměř ideálně pro pěstování vřesovcovitých rostlin. Kromě toho ji používáme u druhů, jimž vyhovují lehčí kyselé substráty, jako jsou kapradiny, begónie, gloxínie apod. Většinou ji kombinujeme s dalšími zeminami, neboť sama je příliš kyselá (pH 3,5—5,5), nevýživná a snadno vysychavá. Používáme ji místo vřesovky, která bývá v literatuře doporučována, ale je u nás prakticky nedostupná.
Rašelina Vzniká tlením rašeliníku (Sphagnum sp.), popřípadě ostřic za nepřístupu vzduchu. Podle původu rozeznáváme rašelinu:
1. vrchovištní (vzniká tlením rašeliníku v horských vrchovištích napáje
ných dešti),
2. slatinnou (vzniká tlením ostřic, rákosu a jiných rostlin v nížině na za
plavovaných nebo trvale mokrých místech),
3. přechodovou (kombinaci obou prvních zdrojů rašeliny).
Nejkvalitnější jsou rašeliny vrchovištní, pro pěstování květin však lze využít i mladší vláknité rašeliny přechodové. Rašelina představuje téměř ideální substrát pro většinu rostlin a tvoří základ všech dnes používaných směsí. Stačí jen dodat živiny, popřípadě ovlivnit fyzikální vlastnosti substrátu přidáním písku nebo jílu, aby vznikl tzv. univerzální substrát, v němž lze pěstovat všechny pokojové květiny.
Při přípravě směsí používáme ještě další přísady:
Písek Přidává se téměř do všech směsí. Používáme vždy praný říční nebo křemitý (sklářský) písek (kopaný obsahuje vždy mnoho jílových a jiných nežádoucích příměsí). Jeho podíl zvyšujeme obzvláště u příliš lehkých substrátů (jehličnatka, mladá listovka).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home