Pěstování Exotických rostlin

Tuesday, November 29, 2005

Jak si připravit zeminu

V bytě těžko, neboť kompost v ložnici by nesnesl ani nejzaujatější milovník květin. Využijeme zahrádku nebo školní pozemek, popřípadě se obrátíme na nejbližší zahradnictví nebo květinář-ství, kde už dostaneme zeminy vhodně namíchané. Uveďme si klasické základní komponenty zemin používaných v květinářství.
Drnovka Připravujeme ji zkompostováním sloupnutých drnů z dobře vyvinutých lučních porostů proložených chlévskou mrvou a vápnem. Při převrstvování kompostu dvakrát ročně je drnovka připravena k použití již za 1—2 roky. V malém množství můžeme získat drnovku z krtin na loukách. Je to těžká, výživná zemina, kterou přidáváme např. do směsí pro aralkovité rostliny, dekorativní dřeviny, tropické užitkové druhy apod.
Kompostová zemina Vzniká kompostováním různých rostlinných zbytků, ornice, chlévské mrvy a organických zbytků. Komposty vápníme, dvakrát ročně překopáváme a získáváme tak asi za dva roky kvalitní lehčí výživnou zeminu. Její kvalita závisí na hodnotě kompostovaných zbytků. Přidává se jako hnojivá zemina do směsí pro řadu druhů pokojových rostlin.
Pařeništní zemina Získáme ji tlením a mineralizací hnoje (zvi. koňského) v pařeništi. Přimícháváme vždy část starší pařeništní zeminy. Zrání této výživné, tmavé, až 25 % humusu obsahující zeminy trvá 2—3 roky. Používá se jako příměs k většině substrátů pro rostliny okrasné listem i květem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home