Pěstování Exotických rostlin

Friday, December 09, 2005

Složení rostlin

Podrobný rozbor rostlinného těla vždy ukáže, že vedle uhlíku, kyslíku a vodíku (základních složek živé hmoty) jsou v něm obsaženy četné další prvky, jmenovitě dusík, fosfor, síra, draslík, hořčík, vápník, sodík, křemík, hliník a železo. Kromě toho jsou v rostlinách přítomné, i když jen v nepatrných množstvích, další, tzv. stopové prvky, např. různé těžké kovy. Již víme, že uhlík, kyslík a vodu rostliny získávají z plynného ovzduší a z vody v substrátu. Ostatní, tzv. minerální živiny čerpají rostliny svými kořeny z půdy, kam jsou dodávány jednak ze zvětrávajících hornin, jednak i z rozkládajících se odumřelých těl rostlin a živočichů.
V tropických půdách jsou značné rozdíly jak v zásobách živin, tak i v přítomnosti stopových prvků. Na rozdíl od převládajícího názoru jsou půdy tropických deštných lesů a tropických mlžných lesů na minerální živiny velice chudé. Úvahy, s nimiž se někdy setkáváme, např. o „perspektivní obilnici lidstva v Amazonii", jsou založeny na pouhé neznalosti tohoto prostředí. Stromy, pozemní byliny i epifyty v korunách jsou proto přizpůsobeny k využívání živin uvolňujících se z rozkládající se hrabanky a humusu. Obecně je v tomto prostředí značný nedostatek dusíku, fosforu, draslíku a vápníku. V savanách a polopouštích je humusu také jen málo, v nadbytku jsou však soli vápníku, hořčíku a sodíku. Zásobování tropických a subtropických rostlin živinami není v průběhu roku nikdy rovnoměrné, a je do značné míry závislé i na rozložení srážek, ovlivňujících jejich přístupnost. Pro pěstitele exotických rostlin z toho tedy vyplývá, že určité přestávky v hnojení nemusí být při kultuře nijak na závadu.
Rostliny v kultuře mají jen malý prostor pro kořeny, a tím jsou omezeny i jejich možnosti výživy. Přesadíme-li květinu do nového hrnku, neznamená to, že bychom měli až do dalšího přesazování po starostech s hnojením. Kořeny totiž prorostou za dva až tři měsíce celý obsah květináče a zásobní živiny jsou vyčerpány. Není vhodné začít květiny přihnojovat brzy po přesazení (tím bychom je mohli i vážně poškoditi), ale asi za dva měsíce jim začneme doplňovat základní živiny.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home