Pěstování Exotických rostlin

Monday, December 12, 2005

Množení rostlin

Rozhodli jste se vyzdobit si květinami byt, třídu, klubovnu, dům. Zamysleli jste se nad podmínkami, které můžete rostlinám nabídnout, a podle toho jste zvolili i vhodný sortiment. A co dále? Máme dvě možností: buď zajít do prodejny květin a v ní — s trochou štěstí — koupit rostliny, které hledáme, anebo si zvolený druh sami vypěstovat.
Tento druhý způsob je jistě zábavnější, přitažlivější i poučnější. Kromě toho se při růstu rostliny můžeme důkladně s ní seznámit: pochopíme závislosti a potřeby, které bychom nepoznali, pokud bychom si květinu koupili již „hotovou", a rostlina se může lépe přizpůsobit prostředí, ve kterém ji umístíme. Kromě toho nemůžeme ani v budoucnu očekávat, že zahradnické podniky budou pěstovat všechno. Trvale vzrůstající zájem o květiny vyvolává spíše jev opačný, pěstování snadno a rychle množitelných druhů. Pokud se tedy s běžnými druhy květin nespokojíme, musíme se je naučit vypěstovat sami. Množení rostlin je v podstatě možné dvěma základními způsoby: gene-rativně (pohlavně), tj. semeny a výtrusy, anebo vegetativně, tj. částmi rostlin. Výsevem je možné množit všechny druhy rostlin — ale pozor! Odrůdy, kultivary, množíme výhradně vegetativně, protože z výsevu nezískáme jednotné potomstvo. Víme sice, že vysev je způsob zdlouhavý, protože na výsledek, tj. na statný, květuschopný exemplář, budeme často čekat i několik let. Ale domníváme se, že naše poznávání rostliny, jejího růstu a přizpůsobování se našemu domovu, tento čas vynahradí. Kromě toho se při pěstování rostlin bez trpělivosti neobejdeme nikdy.
Budete-li chtít pěstovat i méně běžné druhy, obraťte se např. prostřednictvím stanice mladých přírodovědců na některou naši botanickou zahradu. Věříme, že se vám podaří například za brigádu na pozemku zahrady získat přebytečná semena nebo i části rostlin z „jarního průklestu".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home