Pěstování Exotických rostlin

Sunday, December 11, 2005

Hnojiva

Nároky jednotlivých rostlin na hnojení jsou značně odlišné. Malé nároky mají např. vřesovcovité rostliny, epifyty, nebo Anthurium (Hortulanum — hybridy); střední Anthurium (Andreanum — hybridy), begónie, kamélie, asparágus apod.; vysoké např. Aphelandra, Dieffenbachia, Saintpaulia, Sinningia atd. Nelze dát jednotný recept, jaké hnojivo použít a v jakém množství. Zásadně však hnojíme vždy jen ve vegetaci, nikdy v období klidu. Ve výživě rostlin pěstovaných pro květy nesmí chybět fosfor (při jeho nedostatku hnojíme superfosfátem, Thomasovou moučkou nebo citram-foskou), při hnojení panašovaných rostlin (Aglaonema 'White Rajah', Dieffenbachia 'Exotica', Caladium 'Brasilia' apod.) spíše omezujeme přísun dusíku, neboť při jeho nadbytku mohou zezelenat světlé plochy listů. Nejčastěji používáme tzv. plných průmyslových hnojiv, tedy hnojiv minerálních, která obsahují všechny základní živiny (dusík, fosfor, draslík) a většina i nezbytné mikroelementy. Jmenujme alespoň přípravky Hortus, * Herbapon, Hydroponix, Herbasyn, Sfinx, Cererit a citramfosku.
Jednoduchá minerální hnojiva obsahují vždy jen některé základní živiny, jako je draselná sůl (K), ledek vápenatý (N, Ca), ledek amonný (N, Ca — vyšší podíl dusíku), síran amonný (N), síran draselný (K), reformkali (K, Mg), Thomasova moučka (P, Ca).
Z organominerálních a organických hnojiv můžeme použít známý pří-
pravek OBM, kostní moučku a rohové piliny. Kostní moučka a rohové piliny jsou vhodné především k zapravování do půdy před přesazováním, neboť se pomalu rozkládají a uvolňují tak po dlouhou dobu přístupné živiny. Kostní moučka je především hnojivem fosforečným, rohová dusíkatým. Z ostatních organických hnojiv lze doporučit sušený rozmělněný kravinec, který přidáváme do půdy jako zásobu živin, nebo jej můžeme i zkvašovat ve vodě v poměru 1 : 5; ostatní doporučovaná hnojiva, jako je ptačí trus, močůvka nebo chlévský hnůj, v interiéru vynecháme z důvodů hygienických a také i pro jejich zápach.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home