Pěstování Exotických rostlin

Friday, December 23, 2005

Výsev

Výsevní truhlík, miska nebo květináč, naplněné vhodnou zeminou, pod níž je na dně dostatečná vrstva z kaménků nebo hliněných střepů (dre-náž), to je základ. Povrch substrátu pečlivě urovnáme a utlačíme, semena na něj vysejeme pokud možno rovnoměrně a ne příliš hustě. Platí obecná zásada, že semena přikrýváme přibližně dvakrát vyšší vrstvou zeminy, než je jejich průměr. Vysev zavlažíme buď mlhovkou, nebo raději podmáčením. Misku pak postavíme na světlé a teplé místo a přikryjeme ji fólií z PVC nebo sklem, které denně obracíme, aby kondenzovaná voda neka-pala na vysev. Po vyklíčení otužujeme mladé rostliny opatrným větráním, a když semenáčky dorostou takové velikosti, že je možné s nimi bezpečně manipulovat, přepichujeme (pikýrujeme) je jednotlivě nebo po několika do květináčků naplněných již živnější nebo definitivní zeminou.

Bromélie si zaslouží, abychom si o jejich výsevu řekli něco více. Provádíme jej buď na povrch rašeliny, nebo na filtrační papír, nejlépe v tzv. Pe-triho miskách. Semena zásadně vyséváme co nejdříve po sklizni, neboť velmi rychle ztrácejí klíčivost. Mnohé bromélie, zvláště tzv. aerofyty, vyséváme tak, že semena (mívají chmýřité „padáčky") rozprostřeme na povrch kusu kůry z korkového dubu nebo na smotek větviček zeravu. Takový vysev pak jen postříkáme a celá péče spočívá v každodenním namočení celého výsevu do vody a pověšení na světlo a do tepla. Mladé rostliny pak buď přepichujeme do lehké epifytické směsi, nebo je lepíme kanagomem na kůru bez substrátu.
Výtrusy kapradin vyséváme na vlhkou mokrou rašelinu, do Petriho misek nebo do jiných klíčidel, kde udržíme vysokou vlhkost. Vysev nikdy nezasypáváme. Kapradiny potřebují pro rozmnožování vodní prostředí, musíme tedy dbát na dostatek vody. Vysev umístíme v teple, ale téměř úplně ve tmě. Teprve když se vytvoří zelené lupenité útvary (prothallia), přenášíme klíčidlo ke světlu. Zajímavý je i způsob výsevu kapradin na cihlu. Obyčejnou cihlu vypálíme v troubě (sterilizace), potom ji položíme do misky s vodou a necháme ji nasát. Na ni pak vysejeme výtrusy. Takto prý klíčí nejlépe např. stromovité typy kapradin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home