Pěstování Exotických rostlin

Tuesday, November 08, 2005

Světlo

Hlavním zdrojem energie pro růst a vývoj rostlin je světlo. Díky fotosyntéze vytvářejí zelené rostliny na světle z kysličníku uhličitého a vody cukr glukózu, který je výchozí látkou pro tvorbu četných dalších cukrů, tuků a bílkovin, z nichž se skládá rostlinné tělo. Rostliny se však vzájemně liší potřebným minimem světla, při němž fotosyntéza může probíhat, i nárokem na optimální hustotu světelného toku, při němž se ústrojné látky tvoří nejrychleji.
Hustota světelného toku je ve volné krajině, v blízkosti oken a na zasklených verandách ve střední Evropě, postačující i pro většinu exotických rostlin. Větším problémem je však dávkování světla, tj. střídání různě dlouhého dne a noci. V tomto ohledu se liší evropská krajina, a zejména části bytů, od domoviny exotů nejvíce. Proto také patří regulace osvětlení k nejdůležitějším starostem pěstitele.
K osvětlení pěstovaných rostlin se snažíme co nejvíce využít přírodního zdroje — slunce. Některé druhy potřebují časté přímé oslunění, u většiny je však zdar pěstování zajištěn i rozptýleným světlem oblohy, které proniká do bytu i v době, kdy je slunce na opačné straně domu nebo kdy je skryté za oblaky. Přímé a rozptýlené světlo můžeme doplňovat, nebo
v tmavém koutě bytu či ve vitríně dokonce zcela nahrazovat umělým světlem žárovek nebo zářivek.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home