Pěstování Exotických rostlin

Sunday, November 06, 2005

Včera a dnes II

Podívejme se na dnešní novostavby. Velká okna, prosklené balkónové dveře, dálkové nebo ústřední topení — to jsou samozřejmosti měst i ven­kova. Důsledkem je zvýšená teplota letni (často se projevuje dokonce skleníkový efekt) i zimní, která bývá o plných 15—20 °C vyšší než ve sta­rých budovách. Pro pěstování rostlin je méně příznivou změnou výrazné snížení vzdušné vlhkosti. Tyto tendence zůstanou již při dalším vývoji ar­chitektury zachovány, a tak se dobré světelné podmínky, poměrně vysoká teplota a snížená vlhkost prostředí stanou stálými průvodci našeho života.

Z toho je zřejmé, že starší příručky pojednávající o pěstování pokojo­vých květin a začínající Abutilon, Azalea, Begonia, Camellia, Cyclamen... budou, pokud nezahrnují i druhy teplomilnější, stále méně použitelné. Rostliny, které vyžadují v zimě pokles teplot k nule, budeme nuceni ze sortimentu vylučovat. Neznamená to ovšem, že bychom se jich vzdali úpl­ně. Některé z nich sice při vyšších zimních teplotách nevykvétají, ale přes­to stojí za to, abychom je pěstovali pro pěkný vzhled nebo okrasný list. Z jiných se pak stanou jen dočasní obyvatelé bytů. Přizpůsobila se tomu již i zahradnická výroba, a tak např. azalka nebo brambořík jsou dnes pře­vážně rostlinou dárkovou, poskytující jen několikatýdenní potěšení.

Budeme se tedy snažit nalézat a pěstovat druhy, které mohou přezimo-vat v teple nebo prožívají zimní období klidu „zatažené" do cibule, do hlí­zy, do oddenku. Pro ně pak jistě i v panelovém domě nalezneme kousek chladného prostoru.

O slovo se tedy hlásí tropická a subtropická květina.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home