Pěstování Exotických rostlin

Sunday, November 06, 2005

Úvodem

Proč jsme začali psát tuto knížku? Prostě proto, že máme rádi květiny. A z nich pak zvláště tropické.

Až půjdete ulicí, zadívejte se do oken. Pomalu, postupně, okno za ok­nem ... Uvidíte, že někomu stačí umytý rám a naleštěná skla, „okrášlená" nanejvýš teploměrem. Ale hned sousední okno přímo hýří životem: ston­ky, listy a květy, vše se tu proplétá ve veselé směsi. Jestliže se i vám více líbí okno plné květin, plné života, budeme si dobře rozumět.

Možná, že máte květiny rádi, ale nedaří se vám je pěstovat. Doufáme, že vám v tom naše knížka alespoň trochu pomůže. Ale pozor! Rostlina je živá bytost, takže neočekávejte žádné jednoznačně platné návody. Vždy se musí uplatnit i improvizace, experiment, fantazie, takže pěstování rost­lin splňuje všechny podmínky dobré zábavy. Každý začátek je těžký, hned se vám vše nepodaří. Ale až vám vykvete prvni květina, kterou jste si sami vypěstovali ze semene nebo z řízku, už si život bez rostlin nebudete umět ani představit.

Bývá dobrým zvykem poděkovat na tomto místě i pracovníkům, kteří dali knize definitivní podobu. S radostí děkujeme paní redaktorce Dr. J, Mladé, která věnovala rukopisu neobyčejnou péči a jejíž trpělivost byla při vzniku knihy mnohokrát vystavena zatěžkávací zkoušce. Poznámkami ke kultuře jednotlivých druhů nám velmi pomohl ředitel Severočeské bota­nické zahrady V. Štěpánek. Zásadním způsobem do rukopisu zasáhl druhý recenzent, doc. ing. J. Jeník, CSc, z Botanického ústavu ČSAV. Jeho bo­haté zkušenosti z tropů a dokonalá znalost ekologie spolu s ochotou obě­tovat mnoho času vylepšování rukopisu knihy jej výsledně staví spíše do role spoluautora než pouhého recenzenta. Závěrem pak chceme poděko­vat desítkám zde nejmenovaných zahradníků a amatérských pěstitelů, z jejichž zkušeností jsme při vzniku rukopisu vycházeli.

Jiří Haager

0 Comments:

Post a Comment

<< Home