Pěstování Exotických rostlin

Sunday, November 06, 2005

Slabikář pěstitele

Chceme-li pěstovat exotické květiny, musíme mít alespoň základní vědo­mosti o přírodním prostředí jejich domoviny, a zároveň znát možností, jak se v městském bytě uprostřed Evropy tomuto prostředí co nejvíce přiblí­žit. Jistě je užitečné znát „průměrné" prostředí, v němž pěstované rostliny v přírodě normálně rostou. Stejně důležité je však znát i krajní hodnoty prostředí, které rostliny ještě snášejí. Obecně lze říci, že většina druhů snáší bez poškození mnohem širší stupnici činitelů, nežli je ta, která cha­rakterizuje jejich původní stanoviště.

Rostliny jsou ve svém přírodním výskytu omezovány a tlačeny konku­rencí tisíců dalších rostlin a nezřídka o jejich růstu rozhoduje okolnost, že dané místo je vhodnější pro konkurenčně zdatnějšího jedince, nebo zvlášť příhodné pro některého cizopasníka. V tom je pěstitel proti přírodě ve vý­hodě: může pěstovat rostlinu v odděleném květináči či v jiném prostoru, v němž nerostou silní konkurenti nebo nehrozí zničení agresivní houbou, přemnoženým hmyzem ani býložravcem.

V domácím prostředí bez konkurence tedy bude záležet na tom, jak upravíme režimy nejdůležitějších činitelů v životě rostlin: režim světla, tepla, vody a živin. Nejsou to zdaleka všechny okolnosti, které ovlivňují růst a rozmnožování všech rostlin. V přírodě může být pro přežívání druhů důležitá třeba malá dávka ultrafialového záření, nepatrné stopy některého kovu v půdě, blízkost jiné rostliny či spoluexistence určitého ptáka, hmyzu nebo kaloně, kteří opylují květy a roznášejí zralá semena.

O světle, teple, vodě a živinách platí obecně, že exotické květiny musí dostat jejich správné množství (v případě světla a živin i správné složení) ve správný čas, podle přirozeného rytmu, který se blíží podmínkám jejich domoviny. Příliš malé nebo naopak příliš silné dávky, popřípadě zcela ne­přirozené dávkování v průběhu roku, mohou způsobovat poruchy v růstu, zamezovat kvetení nebo být příčinou onemocnění.

Rostliny nemůžeme pěstovat v průběhu celého života ve stejných pod­mínkách. Pro klíčeni semen, pro růst mladých semenáčů, pro vegetativní růst dospělých rostlin, pro kvetení a zrání plodů jsou žádoucí poněkud odlišná množství, různá dávkování nebo odlišné kombinace vnějších čini­telů. V praxi pěstitel exotických květin ovšem nemůže reagovat na všech­ny potřeby různých rostlin najednou. Proto se mnohdy spokojuje jen s ve­getativním růstem a oželí — alespoň u těch druhů, které jsou okrasné i listy — např. kvetení.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home